De hoogte van de eigen bijdrage wordt berekend door het CAK. De hoogte hangt af van:
Lees meer over wat NIET onder vermogen valt.
Maak zelf alvast een proefberekening. Het CAK heeft hiervoor een eigen bijdrage rekenhulp ontwikkeld. Het bedrag dat uit de proefberekening komt, is een schatting. En kan dus afwijken van het bedrag dat u uiteindelijk gaat betalen.
Bent u 18, 19 of 20 jaar en verandert het inkomen in de loop van het jaar? Bijvoorbeeld door een (bij)baan? Dan is het belangrijk dat u dat doorgeeft aan het CAK. Zij kunnen dan de eigen bijdrage aanpassen. Zo voorkomt u naheffingen achteraf.
Ook als u een persoonsgebonden budget (pgb) heeft, betaalt u een eigen bijdrage. De eigen bijdrage mag u niet betalen vanuit uw pgb.
Zodra u zorg vanuit de Wlz ontvangt, stuurt uw zorginstelling of het zorgkantoor uw gegevens naar het CAK. U hoeft hier zelf niets voor te doen. U ontvangt een brief (beschikking) van het CAK waarin staat wat de hoogte van de eigen bijdrage Wlz per maand is. De factuur volgt daarna.
Verblijft u in een zorginstelling? Dan kan het zijn dat deze instelling kosten bij u in rekening brengt. Dat mag voor diensten die aanvullend zijn op wonen en zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vergoeding voor het wassen van kleding of een internetabonnement. Landelijk is afgesproken voor welke aanvullende diensten de zorginstelling kosten in rekening mag brengen. De zorginstelling stelt de tarieven vast in overleg met de cliëntenraad. Wilt u weten waarvoor u extra moet betalen? Kijk dan op de website van de zorginstelling of bel ze op.
Leven met een ziekte of beperking brengt kosten met zich mee. Niet alleen extra kosten voor zorg, maar ook voor vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Een deel van deze kosten kunt u terugvragen of compenseren bij de Belastingdienst. De belangenvereniging Iederin is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Iederin heeft het belastingvoordeel en compensaties voor u op een rij gezet.