Leven met zorg

Hoe beleven anderen de zorg en hoe past dit bij het leven dat zij leiden? Lees de ervaringen belicht vanuit klant, zorgaanbieder en zorgkantoor. 

 • Inspirerend en waardevol!
  Zorgkantoren Coöperatie VGZ wil de service aan de klant verbeteren. Dit doet VGZ door écht naar onze klanten te luisteren en te ervaren wat zij van het zorgkantoor verwachten. De spiegelgesprekken die VGZ in november heeft georganiseerd zijn een mooie manier om elkaar te ontmoeten en het gesprek aan te gaan.
   
 • KwartiermakerMonique Bosma (49) kreeg in 2012 een hersenbloeding. Ze woont nu bij Volckaert. “Iedereen zegt dat het zo goed met me gaat sinds ik hier woon.” Bij de zorgorganisatie staat ‘eigenaarschap’ centraal. Daarom zijn enkele bewoners gevraagd in het Management Team. Ook Monique praat mee. 
 • Annette Furnemont heeft een periode van verslaving en opnames achter zich gelaten. Nu helpt ze cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord bij hun herstel. Als ervaringsdeskundige kent zij hun situatie. Iets betekenen voor anderen, bevorderde ook haar eigen herstel. Zij vertelt haar verhaal.
 • OpiniePatty was tot nu toe volledig afhankelijk van intramurale zorg. Niet omdat ze het wilde, integendeel. Er was gewoon geen andere optie. Nu is zelfstandig wonen voor haar wél mogelijk ook al heeft ze een verstandelijke beperking. Ze vindt het heerlijk om haar eigen leven te leiden, in haar eigen huis, waar alleen zij de sleutel van heeft. 
 • Zorgboerderij Vlist biedt woonruimte en dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. In een groene omgeving werken ze mee in het boerenbedrijf. Ze verzorgen onder meer paarden, geiten, schapen en koeien. Bekijk het fotoverslag.
 • Film afspelenEen boek met 60 portretten en verhalen van verpleeghuisbewoners en hun artsen. Beeldverhalen nemen u mee in de wereld van het verpleeghuis, waar het minder erg is dan we denken.

 • Film afspelenDe mensen van Zorggroep ’t Zicht maken deze zin af. Ze geven hun persoonlijke mening als ze het roer in handen hebben.
 • OpinieElk signaal kan het begin zijn van een mooie verandering. Dat is mijn motto. Neem het signaal dat we kregen van een cliëntenraad in Dordrecht: ‘Er zijn te weinig woningen beschikbaar voor licht verstandelijk beperkte jongvolwassenen, waardoor zij te lang in de instelling wonen’. 
 • De juiste vorm vindenKlanten van zorgorganisaties hebben een stem in het zorgaanbod. Zij worden vertegenwoordigd door cliëntenraden. Hun inbreng is geregeld in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). De rol van cliëntenraden verandert echter. 

 • Geloof als leidraadPassende langdurige zorg die aansluit bij een kerkelijke leefstijl. Daarvan is Huize Winterdijk een voorbeeld. Ouderen uit de Gereformeerden Gemeenten in Nederland kunnen er wonen en leven zoals ze gewend waren. Wat betekent dat voor hen? 
 • Film afspelenVrijwilligers van Zorgplein Maaswaarden maken deze zin af. Ze geven hun persoonlijke mening als ze het roer in handen hebben.
 • Het zijn zulke schattenRiet Blom (76) ligt de hele dag in bed met chronische pijn. Wat haar ook pijn doet, zijn de negatieve berichten over de zorg. Vroeger heeft ze zelf met trots in de zorg gewerkt. Haar missie is om een positief geluid te laten horen. Met de laptop, vanuit haar bed. 
 • Het zonnetje in huisDaniël (bijna 14 jaar) is geboren met een spina bifida, misschien wel beter bekend als ‘open ruggetje’. Ook heeft hij autisme. Zijn ouders Jolanda en Leo Timmer hebben de taken thuis goed verdeeld. Jolanda (van huis uit verpleegkundige) richt zich vooral op de zorg. Leo voert de pgb-administratie.

 • Film afspelenBewoners van WBC Maartenshuis uit Weert maken deze zin af. Ze geven hun persoonlijke mening als ze het roer in handen hebben.
 • Hier voel ik mij thuisJeugdzorg, reclassering en een stoet begeleiders. Rosa was er ruim 4 jaar geleden helemaal klaar mee. Vanaf dat moment kwam zij in contact met begeleider Nadia Saou van het FACT LVB-team. Met positief resultaat. Sinds een paar maanden woont Rosa in haar eigen huis. 
 • OpinieSinds 1 juli 2016 vervul ik de functie van Directeur Langdurige zorg bij Zorgkantoren van Coöperatie VGZ. Wat valt mij op in mijn eerste weken? Vooral dat medewerkers van de zorgkantoren enorm betrokken zijn bij hun klanten, de mensen die langdurig zorg nodig hebben. Dat doet mij goed. Want achter elke zorgvraag zit een eigen verhaal.
 • JarnoJarno heeft ernstige meervoudige handicaps. Hij heeft bijzondere zorg nodig. Kinderen zoals hij krijgen hun ondersteuning meestal in speciale voorzieningen. Ze hebben dan geen geregeld contact met niet-gehandicapte leeftijdsgenoten.
 • Film afspelenEen aantal klanten van stichting Maasduinen maakt deze zin af. Ze geven hun persoonlijke mening als ze het roer in handen hebben.
 • Overgewicht is onderbelichtOok toen een patiënte van 230 kilo zich meldde, wilde Zorggroep Elde goede zorg bieden. Dat bleek niet zo eenvoudig. Inmiddels hebben ze specifieke expertise opgebouwd met zorg voor mensen met ernstig overgewicht. Welke ambities hebben ze daarmee? 
 • klantverhaal rust en structuurToenemende dementieklachten én gedragsproblemen maakten dat Ans Pennings volgens de rechter niet meer thuis kon wonen. Speciaal voor mensen zoals zij opende De Waalboog in Nijmegen recent een nieuwe afdeling. Echtgenoot Mart Pennings vertelt wat dat voor zijn vrouw en hem betekent.