Heeft u recht op langdurige zorg? En wilt u dat zelf regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb). U heeft dan meer vrijheid en meer verplichtingen. Het is dan ook belangrijk dat u vaardig genoeg bent voor een pgb. Op deze pagina leest meer over een pgb en wanneer u voor een pgb in aanmerking komt.
Met een pgb heeft u meer vrijheid:
U regelt veel zelf:
In een aantal situaties en bij een aantal zorgzwaartepakketten heeft u geen recht op een pgb. U heeft met een indictie van het CIZ natuurlijk wel recht op zorg. U ontvangt dan zorg in natura. Lees meer over zorg in natura
U heeft geen recht op een pgb bij de volgende situaties:
Meer informatie hierover vindt u in de Regeling langdurige zorg, artikel 5.9. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
U heeft geen recht op een pgb bij de volgende zorgzwaartepakketten:
Meer informatie hierover vindt u in de Regeling langdurige zorg, artikel 5.5.
Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
Bedenk alvast wie het pgb gaat beheren. De wettelijk vertegenwoordiger, de toekomstige budgethouder of iemand anders. Heeft de budgethouder geen wettelijk vertegenwoordiger? Dan kan de budgethouder zelf het pgb gaan beheren als de budgethouder pgb-vaardig is. Ook kan de budgethouder of de wettelijk vertegenwoordiger iemand anders machtigen voor het beheer van het pgb. Degene die pgb-beheerder wordt, moet in ieder geval alle taken uitvoeren die horen bij een pgb, voldoen aan de eisen en verplichtingen en pgb-vaardig zijn.
Check wat u als pgb-beheerder moet weten en kunnen om met een pgb om te gaan. Onderstaande punten helpen om na te gaan of het zelf organiseren van zorg met een budget past.