Wie mag het pgb beheren?

Op het pgb-aanvraagformulier geeft u aan wie het pgb wil gaan beheren. De pgb-beheerder is het aanspreekpunt voor het zorgkantoor en krijgt ook toegang tot het PGB Portaal en MijnVGZzorgkantoor. 

 Voorwaarden  

Degene die het pgb gaat beheren mag geen wettelijk vertegenwoordiger hebben en moet  zijn. De pgb-beheerder moet voldoen aan alle eisen en akkoord gaan met de verplichtingen die horen bij een pgb.

 Budgethouder wil pgb-beheerder worden

Wil de budgethouder zelf het pgb gaan beheren? Dat kan als de budgethouder geen wettelijk vertegenwoordiger heeft en  is. De budgethouder ondertekent het pgb-aanvraagformulier en budgetplan. Het VGZ Zorgkantoor voert een Bewust-keuzegesprek met de budgethouder. Tijdens het Bewust-keuzegesprek toetst het zorgkantoor of de budgethouder pgb-vaardig is en dus het pgb mag gaan beheren. 

 Wettelijk vertegenwoordiger wil pgb-beheerder worden

Wil (één van) de wettelijk vertegenwoordiger(s) het pgb gaan beheren? Dan staan de gegevens van de wettelijk vertegenwoordiger bij punt 2 op het pgb-aanvraagformulier. Ook gaat de wettelijk vertegenwoordiger akkoord met alle verplichtingen die horen bij het beheren van een pgb. Daarvoor wordt het 'Formulier verplichtingen pgb-beheer' ingevuld. Verder stuurt de wettelijk vertegenwoordiger een kopie met het bewijs van wettelijke vertegenwoordiging op. Een notariële akte of beschikking van de rechtbank. Tijdens het Bewust-keuzegesprek toetst het zorgkantoor of de wettelijk vertegenwoordiger pgb-vaardig is en het pgb mag beheren.

Meerdere wettelijk vertegenwoordigers

Is er nog een tweede wettelijk vertegenwoordiger? Dan staan de gegevens van de tweede wettelijk vertegenwoordiger bij punt 3 op het pgb-aanvraagformulier. Ook plaatst de tweede wettelijk vertegenwoordiger een handtekening op het 'Formulier verplichtingen pgb-beheer'. De tweede wettelijk vertegenwoordiger wordt geen pgb-beheerder en heeft geen toegang tot het PGB Portaal. 

icoon gewaarborgde hulp Gevolmachtigde wil pgb-beheerder worden

Wil of kan de budgethouder het pgb niet zelf beheren? En heeft de budgethouder geen wettelijk vertegenwoordiger die het pgb wil gaan beheren? Dan kan de budgethouder iemand anders aanstellen als gevolmachtigde voor het pgb-beheer. De gegevens van de gevolmachtigde staan bij punt 2 op het pgb-aanvraagformulier. Ook wordt het 'Machtigingsformulier pgb-beheerder' ingevuld. De gevolmachtigde gaat dan akkoord met alle verplichtingen die horen bij het beheren van een pgb. Tijdens het Bewust-keuzegesprek toetst het zorgkantoor of de gevolmachtigde pgb-vaardig is.

Heeft de budgethouder een wettelijk vertegenwoordiger? En gaat de wettelijk vertegenwoordiger het pgb niet beheren? Dan vult de wettelijk vertegenwoordiger punt 3 op het pgb-aanvraagformulier in en tekent deel 1 van het 'Machtigingsformulier pgb-beheerder'. Zo krijgt de gevolmachtigde van de wettelijk vertegenwoordiger toestemming om het pgb te gaan beheren. 

Downloaden

Formulieren

 

Folders

 Zorg in natura

Het kan natuurlijk voorkomen dat niemand het pgb wil/kan/mag beheren. Op dat moment is het niet mogelijk om zorg met een pgb in te kopen. Natuurlijk is er nog steeds recht op zorg vanuit de Wlz. Deze zorg kan geleverd worden door een zorgaanbieder waarmee ons zorgkantoor een contract heeft afgesloten. Dat heet zorg in natura.  

Mogelijk interessant voor u