In het PGB Portaal regelt u pgb-zaken online.
Vanwege technische redenen kan het zijn dat u nog geen gebruik kunt maken van het PGB Portaal om uw afspraken en betalingen met zorgverleners te regelen. Wij informeren u wanneer u wel gebruik kunt maken van het PGB Portaal. U ontvangt dan van ons zorgkantoor een brief.
Maandelijks vindt er onderhoud plaats aan het PGB Portaal. Op dat moment is het niet mogelijk om in te loggen.
Liever iemand spreken over het PGB Portaal? T: 088-1314555 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Heeft u een andere vraag over uw pgb? Neem dan contact op met onze afdeling pgb of met team huisbezoek.
Het PGB Portaal is in de plaats gekomen van MijnPGB van de SVB. U heeft van ons een brief ontvangen met daarin de datum vanaf wanneer u kunt inloggen in het PGB Portaal.
Ik heb geen brief over het PGB Portaal ontvangen.
In het PGB Portaal regelt u uw declaraties en kunt u uw budget inzien. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. U stelt uw zorgovereenkomsten op, voert wijzigingen door, verstuurt ze digitaal naar uw zorgverlener en zorgkantoor voor akkoord. Ook ziek- en betermeldingen houdt u bij in het PGB Portaal.
Alle andere zaken die met uw pgb te maken hebben, zoals het aanvragen van een pgb of het aanvragen van extra zorg, regelt u via MijnVGZzorgkantoor.
Er is één persoon die in het PGB Portaal zorg declareert, zorgovereenkomsten indient en wijzingen doorvoert. Wie dat is verschilt per situatie. Maakte u eerder gebruik van het oude systeem 'Mijn PGB van de SVB'? Dan heeft u van ons een brief ontvangen met daarin de naam van degene die kan inloggen in het PGB Portaal. Dit helpt bij goed, duidelijk en overzichtelijk pgb-beheer: het is voor u en voor ons duidelijk wie (namens u) wijzigingen regelt in het PGB Portaal. En zo weten wij ook bij wie we moeten zijn met vragen over uw pgb.
Meer informatie over het inloggen, vindt u ook in het PGB Portaal.
Beheert een budgethouder zelf het pgb? Dan kan de budgethouder zorgovereenkomsten wijzigen of declareren. In het PGB Portaal kiest u voor: inloggen als budgethouder
Heeft de budgethouder een wettelijk vertegenwoordiger dan kan de budgethouder niet inloggen. Beheert iemand anders het pgb namens de budgethouder en is diegene geen wettelijk vertegenwoordiger van de budgethouder? Dan heeft de budgethouder wel leesrechten in het PGB Portaal. De budgethouder kan dus wel zaken bekijken, maar niet aanpassen.
Beheert iemand anders namens de budgethouder het pgb? De pgb-beheerder? Dan kan de pgb-beheerder inloggen in het PGB Portaal met DigiD. In het PGB Portaal kiest u voor: inloggen als vertegenwoordiger
Heeft de budgethouder naast de pgb-beheerder ook een andere wettelijk vertegenwoordiger? Voor deze persoon is het niet mogelijk om in te loggen. Wilt u toch graag controle houden over de financiële afwikkeling? Maak afspraken met de pgb-beheerder. De pgb-beheerder kan in het PGB Portaal een overzicht printen en naar u sturen. Kijk bij ‘Overzicht declaraties en maandlonen’ en bij ‘Overzicht zorgovereenkomsten’. Of u spreekt met de pgb-beheerder af dat declaraties eerst door u gecontroleerd worden, voordat de pgb-beheerder de declaraties invoert in het PGB Portaal.
Is er geen gewaarborgde hulp? Dan is de wettelijk vertegenwoordiger degene die kan inloggen in het PGB Portaal. In het PGB Portaal kiest u voor: inloggen als vertegenwoordiger
Het kan zijn dat een professionele organisatie de vertegenwoordiger is van een budgethouder.
Een vertegenwoordiger van een organisatie logt in met eHerkenning. Dit is een manier van inloggen voor ondernemers, waarbij er meer zekerheid is over de online identiteit. Uw vertegenwoordiger kan zich veilig en eenvoudig identificeren met eHerkenning. Het kan zijn dat uw vertegenwoordiger langdurig afwezig is. Dan kunnen collega’s uit zijn of haar organisatie inloggen met eHerkenning om de administratieve afwikkeling in het PGB Portaal over te nemen. Bij veel overheidsinstanties, bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, gaat inloggen met eHerkenning. Dit is vanwege de privacywetgeving. Er zijn verschillende erkende leveranciers waar eHerkenning aangevraagd kan worden.
Meer over inloggen als organisatie
Uw zorgverlener kan ook inloggen in het PGB Portaal. Bijvoorbeeld om een nieuwe zorgovereenkomst die u heeft opgevoerd digitaal te ondertekenen of om een wijziging in een zorgovereenkomst goed te keuren. Ook kunnen zorgverleners in het PGB Portaal digitaal een factuur verzenden. Maar ook u kunt een factuur klaarzetten in het PGB Portaal die de zorgverlener akkoord kan geven. De SVB zorgt vervolgens voor de betaling.
Een zorgverlener ziet alleen de zaken die voor hem/haar ook van belang zijn. Dus de zorgovereenkomsten die tussen u en de zorgverlener zijn gemaakt en de betalingen aan de zorgverlener. De zorgverlener ziet bijvoorbeeld niet uw budget staan. En ziet ook niet de afspraken en betalingen die u heeft gemaakt met andere zorgverleners.
Ook voor uw zorgverlener geldt dat digitaal werken in het PGB Portaal sneller, makkelijker, overzichtelijker en veiliger is. Neem bijvoorbeeld het onderteken van een zorgovereenkomst. Voorheen moest u de zorgovereenkomst via de post opsturen naar de zorgverlener voor de handtekening. Of moest u zorgverlener hiervoor speciaal naar u toe komen. In het PGB Portaal kan dat allemaal digitaal.
Meer over inloggen als zorgverlener
De snelste en makkelijkste manier om uw zorgovereenkomst in te sturen is via het PGB Portaal. U stelt de zorgovereenkomst op, deelt hem met uw zorgverlener en zet beiden digitaal uw handtekening. Het systeem controleert of de gegevens kloppen en volledig zijn. Dat voorkomt fouten. Daarna stuurt u de zorgovereenkomst via het portaal naar het zorgkantoor. De zorgbeschrijving is een onderdeel van de zorgovereenkomst en hoeft niet apart opgesteld te worden.
Wilt u de zorgovereenkomst liever per post versturen? Dat kan. Houd er dan wel rekening mee dat het langer duurt voordat u een reactie krijgt. Als u de formulieren niet goed of niet volledig heeft ingevuld, duurt het bovendien nog langer. U moet de formulieren dan opnieuw invullen en naar het zorgkantoor sturen. Naast de zorgovereenkomst stuur u ook een zorgbeschrijving in.
Postadres VGZ Zorgkantoor t.a.v. afdeling PGB Portaal Postbus 278 8200 AG Lelystad
De snelste en makkelijkste manier om uw zorgverleners te betalen is digitaal in het PGB Portaal. U kunt zelf de declaraties indienen. U kunt ook uw zorgverlener vragen dit voor u te doen. U hoeft de declaratie dan alleen te beoordelen. Bij een maandloon zijn declaraties niet nodig. Een uitgebreide omschrijving leest u in het PGB Portaal
De budgethouder of pgb-beheerder kan een declaratie indienen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is. Het is belangrijk om de gewerkte uren van de zorgverlener goed bij te houden. Of vraag uw zorgverlener de declaratie, factuur of het urenbriefje aan u te geven. Heeft u een factuur van uw zorgverlener ontvangen? Zorg dan dat deze digitaal klaar staat. U kunt de declaratie in het PGB Portaal uploaden en declareren. Per zorgovereenkomst kunt u per maand één declaratie indienen. Vaak wordt de declaratie nog dezelfde dag verwerkt door de SVB en staat het bedrag na 17.00 uur op de rekening van uw zorgverlener.
Wilt u niet zelf de geleverde zorg invullen? Ga dan in het PGB Portaal in het menu naar de pagina 'uploaden factuur' en dien uw factuur in. Een medewerker van de SVB zal de factuur moeten goedkeuren en invoeren in het portaal. Het duurt daardoor wél langer voordat uw zorgverlener wordt uitbetaald.
De zorgverlener kan voor u een declaratie invoeren. Dit kan alleen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is en de zorgverlener het PGB Portaal gebruikt. De zorgverlener voert de declaratie in en verstuurt deze via het portaal. U krijgt hiervan bericht van het PGB Portaal, waarna u de declaratie beoordeelt. Een zorgverlener kan nooit een declaratie indienen zonder dat u deze beoordeeld heeft. Per zorgovereenkomst kunt u per maand één declaratie indienen. Vaak wordt de declaratie nog dezelfde dag verwerkt door de SVB en staat het bedrag na 17.00 uur op de rekening van uw zorgverlener.
Heeft u met uw zorgverlener een vast maandloon afgesproken, dan hoeft u niet elke maand een declaratie in te dienen. Maandlonen worden automatisch uitbetaald. De met uw zorgverlener afgesproken maandlonen vindt u bij 'type declaraties' op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'.
U kunt nog steeds declaraties per post naar de SVB sturen. Het duurt dan wel langer voordat de declaratie betaald wordt aan uw zorgverlener. De declaratie is ook terug te zien in het PGB Portaal zodra de SVB de declaratie heeft ontvangen en gescand. U ziet de declaratie op de pagina 'Overzicht berichten' als verzonden bericht. De declaratie moet dan nog door een medewerker worden ingevoerd in het PGB Portaal. Wordt de declaratie goedgekeurd, dan ziet u deze op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'. Ontbreekt er informatie of wordt de declaratie afgekeurd, dan ontvangt u een brief.
Let op: het postadres van de SVB voor de declaraties en urenbriefjes is veranderd naar:
SVB Dienstverlening PGB Postbus 8064 3503 RB Utrecht
Bij vragen over facturen of urenbriefjes kunt u contact opnemen met de SVB. Op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 030 - 264 82 00.
Wilt u andere zaken voor uw pgb regelen? Zoals extra budget aanvragen, het aanvraagformulier of het budgetplan opsturen, of uw pgb-beheerder wijzigen? Maak dan gebruik van MijnVGZzorgkantoor.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.