Het gaat hier over mensen die vaak te maken hebben met zorgvragen op meerdere vlakken, bijvoorbeeld vanuit een licht of ernstig verstandelijke beperking (LVB en EVB) in combinatie met psychische vraagstukken of verslavingsproblematiek. Veelal uit dit zich in, voor de omgeving, onbegrepen gedrag. Zeker wanneer de zorg niet passend is. Voor mensen met een ernstig meervoudige beperking zien we dat het lastig is om de combinatie van vele verzorgingsmomenten, de behoefte aan een fijne daginvulling of beleving en gedragsproblemen te organiseren binnen de bestaande financiële kaders en met de aanwezige medewerkers. Ten slotte zien we dat met een beperking steeds ouder waardoor er meer behoefte aan verzorging of begeleiding ontstaat.
We hebben een gezamenlijke werkwijze ontwikkeld waardoor we continu inzichtelijk hebben welke cliënten geen passende zorg ontvangen. In de regionale taskforces wordt de zorgvraag op individueel niveau en geclusterd in beeld gebracht. We bespreken deze informatie in de taskforces met zorgaanbieders zodat we samen oplossingen vinden én individuele cliënten kunnen voorzien van een passende plaats. Daarbij maken we gebruik van de expertise uit de GZ en de GGZ. Door zorgvragen te clusteren krijgen we inzicht in welke uitbreiding op het bestaande zorgaanbod nodig is, zodat we hierop kunnen inspelen met een groter initiatief. Dit zijn de regionale taskforces:
Met het Triple-C gedachtegoed ondersteunen we mensen met een verstandelijke beperking die intensieve begeleiding nodig hebben om het ‘gewone leven’ te ervaren. In deze aanpak staat de behoefte voorop en niet de stoornis of mogelijk probleemgedrag. Door onvoorwaardelijke begeleiding bij een vast dagprogramma op de gebieden zelfzorg, wonen, werken en vrije tijd, wordt vertrouwen en zelfvertrouwen opgebouwd.
Om samen met zorgaanbieders tot passende zorg voor mensen met een intensieve ondersteuningsvraag (vaak op het snijvlak van een licht verstandelijke beperking en psychische problematiek) te komen, stimuleren zorgkantoren middels het inkoopbeleid om aan de slag te gaan met de aanbevelingen vanuit het project Pro. We stimuleren dit door zorgaanbieders in contact te brengen middels Pro on board met de 3 zorgaanbieders van het project Pro. Op maat wordt een traject aangegaan om de zorg en organisatie voor deze doelgroep te verbeteren. De kosten die hierbij gemaakt worden zijn onderdeel van de reguliere financiering. In de Meerzorg dialoog kan aandacht gevraagd worden voor kosten die de reguliere tarifering overstijgen.