Thuis als het kan

Het is belangrijk dat ouderen in de toekomst langer zelfstandig blijven wonen, op een plek waar ze zich thuis voelen en zij een sociaal netwerk om zich heen hebben. Zo zorgen we er samen voor dat de zorg voor de snelgroeiende groep ouderen toegankelijk en betaalbaar blijft. Thuis als het kan… zorgt ervoor dat intensieve (intramurale) zorg beschikbaar blijft voor ouderen die dat echt nodig hebben. Bovendien draagt het inzetten op wat ouderen nog wel zelf kunnen, bij aan een hogere kwaliteit van leven voor ouderen die nog zelfstandig wonen. 

Complexe zorg intramuraal, ZZP4 extramuraal 

De huidige intramurale capaciteit breiden we landelijk niet verder uit. De krapte op de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste beperkende factoren in de beschikbaarheid van zorg. Zo zorgen we dat we geen ‘stenen’ bouwen waar we geen handen hebben om zorg in te vullen. Dit vraagt om anders kijken en anders doen. Uitgangspunt is dat we voor mensen met een ZZP4 indicatie geen intramurale zorg meer organiseren, tenzij de sociale context hier echt om vraagt. Voor ZZP4 indicatie geldt dan het principe ‘Thuis tenzij’. We maken hierover zowel regionale afspraken als individuele contractuele afspraken met aanbieders met een dalende lijn als doel.  

Zinnige zorg in de praktijk

Ondersteuner thuis in de langdurige zorg

In deze Good Practice leest u hoe door de ondersteuner mensen langer thuis kunnen wonen. De taken bestaan uit een breed scala aan hand- en spandiensten, sociale ondersteuning, samen activiteiten oppakken en dagstructuur bieden. Het helpt om actief te blijven, dingen te doen die waardevol zijn. Dit draagt weer bij aan prettig leven en het ontlast de mantelzorgers.

Verpleegkundig adviesgesprek

In deze Good Practice leest u hoe het verpleegkundig adviesgesprek ervoor zorgt dat iedere cliënt in beeld komt. Het adviesgesprek vervangt het intakegesprek en richt zich op de werkelijke zorgbehoefte van de cliënt. Samen met de wijkverpleegkundige wordt bepaald welke oplossingen mogelijk zijn vóórdat de hulpvraag automatisch wordt beantwoord met het leveren van zorg.

Netwerk vitaliteit

‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’, wordt vaak gezegd over geclusterd wonen. Wanneer ouderen samenwonen is er meer ontmoeting en onderlinge steun mogelijk. Dat geeft een besparing op de zorg- en maatschappelijke kosten, is de aanname. Maar kunnen we dat ook hard maken? Met het wetenschappelijk onderzoek ‘De effecten van geclusterde woonvormen op welbevinden, kwaliteit van leven en zorgconsumptie’ van het Netwerk Vitaliteit proberen we samen met een consortium van universiteiten, hogescholen en maatschappelijke organisaties zicht te krijgen op de werkzame mechanismen van collectief wonen.

Financiering MPT/VPT 

We onderschrijven de beweging van ‘Thuis als het kan’ uit WOZO en tegelijkertijd zien we in de praktijk dat de huidige financiering van VPT/MPT nog niet optimaal bijdraagt aan ‘Zelf als het kan’ en ‘Digitaal als het kan’. We zetten er daarom op in om samen met enkele aanbieders, VWS en NZa te kijken hoe we tot een meer passende financieringsvorm kunnen komen.