Transformatie in de ouderenzorg

Om de ouderenzorg toekomstbestendig te houden moeten we oplossingen vinden waarbij we enerzijds passende Wlz-zorg verlenen op het moment dat deze Wlz-zorg aan de orde is. Anderzijds moeten we oplossingen vinden die bijdragen aan het voorkomen en uitstellen van (zwaardere) Wlz-zorg. Dat is een gezamenlijke opgave.

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan

We zoeken naar oplossingen die de beweging ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ stimuleren. Dat vraagt om zinnige zorg-oplossingen, maatwerk via het MPT, maar ook om samenwerking in de wijk, met gemeenten en over de domeinen heen door middel van sociale innovatie. Meedoen in de samenleving betekent onderdeel blijven van de samenleving.

Kwaliteit van leven

De transformatie is gericht op kwaliteit van leven: een betekenisvol leven waarbij we vereenzaming voorkomen en ouderen activeren waar mogelijk. Dit heeft het bewezen effect dat ouderen langer zelfstandig blijven en minder zorg vragen. Zo zal de intramurale capaciteit door de transformatie ook voldoende blijven. Dat betekent dat we kritisch kijken naar alle elementen in de Wlz-zorg, zoals dagbesteding en behandeling. Het gaat daarbij om het anders invullen van de hulpvraag, we transformeren van zorg naar welbevinden. Met name in het VPT en in de intramurale setting is door het integrale tarief veel mogelijk, daar valt met slimmere keuzes nog veel winst te behalen om personeel efficiënter in te zetten. Hier zullen we dus kritisch naar kijken.

Om deze transformatie mogelijk te maken, is de volgende beweging noodzakelijk:

  • Het verpleeghuis wordt vooral een plek voor mensen met zware vormen van dementie en gedrag dat soms als onbegrepen wordt ervaren. Andere vormen van verpleegzorg zullen met name in de thuissituatie worden geleverd met behulp van het eigen sociale netwerk. Ook wanneer ouderen noodzakelijkerwijs in het verpleeghuis worden opgenomen, blijft betrokkenheid van het eigen sociale netwerk voor de zorg en de ouderen zelf, van groot belang.
  • Behandeling die nog wordt geboden zal zich meer moeten richten op het zoveel mogelijk stimuleren van de cliënt om een betekenisvol leven te leiden door middel van eigen regie en zelfredzaamheid. Reablement kan hier zowel binnen als buiten het verpleeghuis een bijdrage in leveren.
  • Het is noodzakelijk om dagbesteding anders te organiseren. Door bijvoorbeeld te zorgen dat mensen in de eigen buurt overdag actief kunnen zijn in bijvoorbeeld de bibliotheek, het buurthuis of de kinderboerderij, voorkomen we isolement en ervaren mensen meer betekenis van het leven.
  • Om het eigen netwerk zo goed mogelijk te kunnen blijven benutten, kijken we hoe de gewenste sociale en fysieke steunstructuren hierin kunnen ondersteunen. Daarbij kan het gaan om het opzetten van voorzorgcirkels, training van mantelzorg, gemengde woonzorgconcepten, of de inrichting van de wijk waarbij voorzieningen in de buurt het mogelijk maken om zelfstandig onderdeel te blijven van de samenleving.