Zelf als het kan

Zelf als het kan

Ouderen blijven in de toekomst langer zelfstandig wonen, op een plek waar ze zich thuis voelen en zij een sociaal netwerk om zich heen hebben. Zo zorgen we er samen voor dat de zorg voor de snelgroeiende groep ouderen toegankelijk en betaalbaar blijft. Bewustwording is hierbij erg belangrijk. De zorg in de toekomst wordt door de snelgroeiende groep ouderen en arbeidsmarktkrapte in de zorg mogelijk minder beschikbaar. De zorg wordt in ieder geval anders. Men zou zich hier op eerdere leeftijd op moeten voorbereiden. Thuis als het kan… zorgt ervoor dat intensieve (intramurale) zorg beschikbaar blijft voor ouderen die dat echt nodig hebben. Bovendien draagt het inzetten op wat ouderen nog wel zelf kunnen, bij aan een hogere kwaliteit van leven voor ouderen die nog zelfstandig wonen.

Oogdruppelbril

Na een oogoperatie is lang niet iedereen (met name de oudere doelgroep) in staat tot zelfstandig druppelen van één of twee ogen. Hiervoor wordt vaak wijkverpleging ingezet, terwijl er goede hulpmiddelen bestaan waardoor mensen zelfstandig het oog kunnen druppelen. 

Klittenbandzwachtel

Door de vergrijzing draagt een toenemende groep ouderen een steunkous. Een substantieel deel van deze cliënten kan deze kousen niet zelfstandig of met behulp van een hulpmiddel of mantelzorger aan en/of uittrekken. Hierdoor worden ze afhankelijk van zorgprofessionals. Klittenbandzwachtels vervangen de steunkousen in de TEK-fase, ook wel consolidatiefase genoemd.  

Medicijndispenser

Veel cliënten in de wijkverpleging vergeten hun medicatie tijdig in te nemen. Op gezette tijden komt een wijkverpleegkundige om te zorgen voor tijdige en juiste inname van de medicatie. Bij inzet van farmaceutische telezorg wordt een slimme medicijndispenser geplaatst bij de cliënt thuis. De dispenser reikt vervolgens op het juiste moment de medicatie aan 

Reablement

Langer actief thuis is het reablement-programma waarmee zorgorganisatie Mijzo op weg is om de ouderenzorg te verduurzamen. In de methode uit Scandinavië, met Denemarken als koploper, nemen mensen zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past naadloos in een veranderende samenleving en draagt bij aan duurzame zorg in de huidige arbeidsmarkt.