Medisch Generalistische Zorg

Ook mensen die zorg ontvangen via de langdurige zorg hebben regelmatig andere zorg nodig. De toegankelijkheid van deze Medisch Generalistische Zorg (MGZ), ook wel behandeling genoemd, staat steeds vaker onder druk. De druk op de zorg neemt immers in algemene zin toe. 

Afspraken over toegankelijkheid

Juist voor cliënten die gebruik maken van de Langdurige Zorg, waar we steeds vaker afspraken maken over zorg exclusief behandeling, is het van belang goede (niet-vrijblijvende) afspraken te maken over de toegankelijkheid met alle betrokken partijen. De zorgvraag, en niet de contractuele afspraken, is altijd leidend. Afspraken hierover worden vastgelegd door de gezamenlijke zorgkantoren, Actiz, InEen, LHV, NVAVG, Verenso en VGN in het Convenant Samenwerking MGZ. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  1. MGZ is overdag (reguliere zorg) en in de ANW-uren (spoedzorg) beschikbaar voor alle patiënten met een Wlz-indicatie, ongeacht waar ze wonen.
  2. Op basis van zowel de actuele zorgvraag als de langdurige zorgvraag van de patiënt wordt die arts (huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts VG) ingezet die hiervoor het best geëquipeerd is en wordt bepaald welke arts regiebehandelaar MGZ is.
  3. De artsen worden ondersteund om hun taak zo effectief en efficiënt mogelijk uit te kunnen oefenen.

Mogelijk interessant voor u

Andere overkoepelende thema's