Thuiszorgorganisaties in Waardenland zetten in op slimme sloten

19-06-2024
Bestuurders van thuiszorgorganisaties in de regio Waardenland hebben hun handtekening gezet onder een unieke samenwerking. Samen kiezen ze voor een uniform digitaal sleutelsysteem voor thuiswonende cliënten. Dit is gebruiksvriendelijker, veiliger en efficiënter voor zowel de thuiswonende cliënt als de zorgmedewerker. 

De overheid stimuleert dat ouderen en hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom is het belangrijk dat een zorgmedewerker, in het geval een cliënt onverwacht zorg nodig heeft, toegang heeft tot een wooncomplex en de eigen woning van de cliënt. Met het plaatsen van een uniform digitaal sleutelsysteem -een slim slot- is straks geen sleutel meer nodig. 

Efficiënter, veiliger en toekomstbestendig 

Michiel van der Vlies (bestuurder Waardeburgh) en Sandra Harsveldt (directeur VVT Rivas) zijn verheugd dat deze samenwerking nu regionaal in de startblokken staat. Zij liepen voorop met hun succesvolle pilot in Sliedrecht en enthousiasmeerden de andere partijen om deze samenwerking ook regionaal mogelijk te maken. Dit gebeurde vanuit de VVT alliantie Waardenland, waar alle zorgorganisaties die tekenden, lid van zijn. Het organiseren van de thuiszorg wordt op deze manier efficiënter, maar bovenal is deze oplossing voor de cliënt veiliger en toekomstbestendig. 

Digitale woningtoegang is slim en veilig 

Door het plaatsen van een slim slot, krijgen zorgprofessionals via een app op hun mobiele telefoon tijdelijk toegang tot de woning. Deze toegang wordt geregistreerd zodat altijd achteraf kan worden bekeken wie er binnen is geweest. Het slimme slot is uitgebreid getest op sterkte en inbraakgevoeligheid. Het slot is SKG*** gecertificeerd, dit valt onder de hoogste klasse van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. 

Digitaal slot wordt de toekomst 

Het doel voor 2024 is om de woningen van huidige cliënten en wooncomplexen van alle tien aangesloten thuiszorgorganisaties te voorzien van een slim slot. Voor alle nieuwe cliënten in de toekomst geldt dat zij hier direct van worden voorzien. 
Het digitale slot is inzetbaar op deuren met een europrofielcilinder en wordt aan de binnenkant van de deur geplaatst. Zo is in de meeste situaties een sleutelkluis niet meer nodig. Aan de buitenkant van de woning is dan niet meer te zien dat er een oplossing is om de woning binnen te komen. 

Samenwerking uniek en noodzakelijk 

VGZ Zorgkantoor vindt deze samenwerking uniek en noodzakelijk. Mark van Driest, Senior Inkoper Langdurige Zorg: ‘De uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om een andere manier van werken, zowel vanuit het oogpunt van de cliënt als de zorgmedewerkers van verschillende organisaties. De gezamenlijke regionale inzet van slimme sloten is een veilige én gemakkelijke manier om op elk gewenst moment van de dag toegang tot de woning te krijgen en de noodzakelijke zorg te verlenen of te ontvangen. Hierdoor is ook de avond-, nacht- en weekendzorg, veel gemakkelijker te organiseren.’ 

Samenwerkende thuiszorgorganisaties 

De tien deelnemende thuiszorgorganisaties zijn: Salios, De Lange Wei, Huis ter Leede, Internos Thuiszorg, Lelie Zorggroep, Rivas, Waardeburgh, Zorgspectrum, Aafje en de Blije Borgh.