Goed voorbeeld - Intern Advies Team

Binnen de langdurige zorg is er steeds meer sprake van een toenemende complexiteit van doelgroepen en zorgvragen. Voor zorgaanbieders en individuele teams is het soms een uitdaging om te zoeken naar de best passende zorg als antwoord op de zorgvraag van een cliënt.

Door de toenemende complexiteit ontstond bij RIBW Brabant de behoefte om een inhoudelijk multidisciplinaire steunstructuur op te zetten, namelijk het Interne Advies Team (IAT). Het IAT bestaat tenminste uit een psycholoog, zorgbemiddelaar, ervaringsdeskundige, herstelcoach, aandachtsfunctionaris (Wet Meldcode), een teammanager en de senior ontwikkelaar beleid en innovatie. Afhankelijk van de casus kunnen er ook andere expertises betrokken worden. Het streven is om de casus binnen 5 werkdagen te bespreken, samen met de zorgprofessional die de casus heeft ingebracht.

Het IAT richt zich onder andere op:

  • Het voorkomen van escalaties en (eenzijdige) zorgbeëindigingen.
  • Het ondersteunen van het bewustzijn van zorgprofessionals omtrent de zorgvraag van de cliënt en daarmee het op- en afschalen van zorg.
  • Efficiënte inzet van bredere expertise en ervaring en verbreding van kennis.
  • Het bedenken en vastleggen van creatieve oplossingen, ook buiten de bestaande kaders. (Het team voert het plan uit).
  • Het coördineren van afstemming en/of opschaling naar ketenpartners. 

Per casus worden er interventies afgesproken en vastgelegd. Door de multidisciplinaire aanpak wordt er ook getoetst op de haalbaarheid van de interventies. De opvolging en de evaluatie ervan vindt plaats in het primaire proces. Bij hoog complexe casussen wordt het primaire proces hierin ondersteund vanuit het IAT.

Kritische succesfactoren
Een van de kritische succesfactoren is dat het IAT op een laagdrempelige manier toegankelijk moet zijn voor zorgprofessionals. Daarnaast is het noodzakelijk dat deelnemers aan het IAT voor een aantal uren per week worden vrijgesteld om hieraan deel te nemen. Het is belangrijk om via verschillende kanalen te communiceren over het IAT, zodat het IAT sneller gevonden wordt en dat men weet waarvoor het IAT geraadpleegd kan worden.

Door de inzet van het IAT ziet RIBW Brabant dat het lukt om beter maatwerk voor de cliënt te organiseren, waardoor de zorginzet nog beter aansluit bij de zorgbehoefte. In sommige gevallen dalen het aantal escalaties. Zorgprofessionals uit de zorgteams voelen zich veiliger en gesteund door het IAT. De verantwoordelijkheid over een casus wordt breder in de organisatie gedragen. Het IAT draagt bij aan het vergroten van de kwaliteit van zorg.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u hier de contactgegevens van de ambassadeur van de zorgaanbieder bij ons opvragen.

Goed voorbeeld

Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.