Good Practice - Opstarten kleinschalig wooninitiatief voor EMB cliënten

Voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) kan het lastig zijn om een passende woonzorglocatie te vinden. SlowCare Oss, een kleinschalige zorgaanbieder voor EMB-cliënten, is gestart met een dagbestedingsplek en heeft woongroepen geopend.

Zorg met liefde en aandacht
SlowCare staat voor zorg met liefde en aandacht. Door eerst te starten met een dagbestedingsplek kun je in de praktijk laten zien wat dat betekent. Dat zorgde voor groei van de organisatie. Het aantal aanmeldingen van kinderen nam toe, voor zowel dagbesteding als wonen. Het leidde ook tot instroom van nieuwe collega’s. Na een paar jaar is op de dagbestedingslocatie een wooninitiatief toegevoegd. Prettig voor cliënten om eerst via dagbesteding te wennen aan een nieuwe plek en er daarna ook te gaan wonen.

Kleinschaligheid en betaalbaarheid
De gekozen schaalgrootte van 24 bewoners en 4 groepen dagbesteding van 32 deelnemers biedt een stabiele basis voor een duurzame exploitatie en tegelijk behoud je de voordelen van kleinschaligheid. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze omvang het economisch optimum is waardoor faciliteiten betaalbaar blijven en je in staat bent om tegenvallers op te vangen.

Verbinden met omgeving
SlowCare Oss heeft de ambitie om vanuit verbinding en inclusiviteit een waardegedreven zorgorganisatie te zijn. Er wordt gebouwd aan wederkerige relaties. De wijk is betrokken bij de zorg. En door het verbinden van vrijwilligers aan de gehele organisatie is er onder andere geen gecontracteerd vervoer nodig. Het SlowCare Oss is in het bezit van eigen busjes. Daarnaast verzorgen de vrijwilligers het tuinonderhoud. Het gebouw is duurzaam verbouwd en afgestemd op de behoeften van bewoners. Er is een beperkte overhead en men werkt volgens de principes van zelforganisatie. Hierdoor lukt het om een blijvende bezetting te realiseren van drie zorgprofessionals op acht cliënten, exclusief de inzet van stagiaires.

Voor het opstarten van een (kleinschalig) wooninitiatief zijn onder andere de volgende succesfactoren belangrijk:

  • Zorg voor een duidelijke visie en een projectplan. Verbind externe professionals om je heen met dezelfde visie en ideeën. Deel de visie en het projectplan met andere stakeholders.
  • Het vinden van geschikt vastgoed of bouwgrond en de daarbij horende financiering is de grootste uitdaging. Een duidelijke visie en businessplan is de basis om hierover in gesprek te gaan met de gemeente en/of de provincie.
  • Betrek de buurt en de gemeente in een vroeg stadium.
  • Begin klein, zoals met een dagbestedingslocatie. Zo is de stap om te kunnen groeien gemakkelijker te maken.

TIP: Zet donateurs en crowdfundig in. Daardoor is er een binnenzwembad gerealiseerd bij Slowcare Oss.

Door de ervaringen die SlowCare Oss heeft opgedaan hopen zij andere startende wooninitiatieven op weg te helpen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u hier de volledige maatschappelijke businesscase lezen.

Goed voorbeeld

Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.