Duurzaam Langer Actief Thuis is het reablement-programma waarmee zorgorganisatie Mijzo onderzoekt wat het effect van dit programma kan zijn op de ouderenzorg. Hierbij is de insteek dat men niet meer zorgt voor mensen met een zorgvraag maar naar zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelf kunnen. Mensen nemen zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop zij willen leven en ouder willen worden. Dit past naadloos in een veranderende samenleving. Zelfredzaamheid De resultaten van een pilot van 3 maanden bij Mijzo waren goed. Vijf van de zes deelnemers behaalden alle doelen en vier van de zes deelnemers waren na afronding weer zelfstandig en hadden geen wijkverpleging meer nodig. Het mooiste effect is misschien wel dat de pilot laat zien dat je als oudere echt gelukkiger wordt van deze manier van zorg leveren. Dat je nog zelfstandig dingen kan blijven doen in plaats van afhankelijk te zijn van zorg. Als mensen wijkverpleging krijgen, dan worden zaken overgenomen terwijl iemand dat met een beetje hulp vaak nog prima zelfstandig kan. Mijzo is ervan overtuigd dat kwaliteit van leven mede bepaald wordt door zelfredzaamheid.
De opzet van de pilot Als een oudere zich voor wijkverpleging aanmeldt, komt de oudere in een intensief traject om thuis weer zo zelfstandig mogelijk te worden. Bijvoorbeeld door weer zelf te kunnen koken, douchen of steunkousen aan te kunnen trekken. In maximaal twaalf weken werkt een multidisciplinair team samen met een fysiotherapeut, ergotherapeut en de oudere aan het behalen van de zelfgeformuleerde doelen. Aan het einde van het traject volgt een indicatie voor wijkverpleging als dat nog nodig is. Behalve in de wijkzorg, kun je reablement ook heel goed toepassen in het verpleeghuis.
Verder onderzoek Op dit moment zijn er 4 koploperorganisaties in Nederland; Cicero, Woonzorggroep samen, Mijzo en MeanderGroep. Deze koploper organisaties hebben een ZONMW subsidie gekregen om verder onderzoek te doen naar Reablement. Wij zijn aangehaakt bij de trajecten binnen Woonzorggroep Samen, Mijzo en Cicero. Ook is er een ZONMW aanvraag voor een overkoepelend leertraject bij deze vier organisaties. Dit is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University, Hogeschool Zuyd, HAN en Radboud. Vanuit de alliantie ouderenzorg nemen we ook deel aan een reablement traject van de Zorggroep Limburg. Dit betreft een geclusterd wonen traject. Voor nu houden we het bewust bij deze genoemde initiatieven en starten we niet bij andere partijen trajecten op.
Meer informatie Kijk voor meer informatie op Mijzo - Langer actief thuis.
Dit initiatief behoort tot de goede voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan betere zorg.
Op ons verzoek ging Tommie in gesprek met Elly Branderhorst - Ergotherapeut, onderzoeker en projectleider Langer Actief Huis bij Mijzo.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Elly Branderhorst | Projectleider Langer Actief Thuis