Goed voorbeeld - Wasbaar incontinentiemateriaal
Het begon bij een gesprek over de bergen afval met incontinentiemateriaal bij 's Heeren Loo. Om precies te zijn: de 944.275 kilo incontinentiemateriaal in slechts 1 jaar. Dat moet echt anders kunnen, dachten ze. Ze zijn gaan onderzoeken of een herbruikbare variant mogelijk is. Hierbij hebben ze gekeken naar het proces (van het ophalen tot het veilig schoonmaken), het ontwerp en het comfort. Belangrijke voorwaarde was dat bewoners zich zo 'normaal' mogelijk voelen, dus ontwierpen ze modieuze (onder)broeken met een fijne pasvorm die daarnaast ook nog veel makkelijker is om aan te trekken.
Op een woongroep van 's Heeren Loo in Apeldoorn is een eerste pilot gedaan met de wasbare luiers. Samen met bewoners én zorgprofessionals hebben ze stap voor stap verbeterpunten doorgevoerd. Zij reageerden zo enthousiast dat de pilot nu uitgebreid is naar twee woongroepen. Essentieel is dat er een enthousiaste zorgprofessional is betrokken die die ambassadeur is van het initiatief.
Het uiteindelijke doel is om straks niet meer 1.450 incontinentieluiers per jaar per cliënt te gebruiken, maar slechts 10 luiers. Op dit moment is ’s Heeren Loo bezig met het inregelen van een reinigingsmogelijkheid op de zorglocatie zelf. De pilot wordt verder uitgebreid om meer ervaring op te doen en het product in samenwerking met de producent te optimaliseren.
Een mooi initiatief dat, dat niet alleen bijdraagt aan het verminderen van afval, maar ook bewoners hun waardigheid teruggeeft. Alle bewoners die zijn gestart, gebruiken de wasbare variant nog steeds.
Voordelen van dit groene voorbeeld:
- Zorgprofessionals en bewoners zijn positief
- Duurzaam: Vermindering van afval
- Mooi design en comfortabel
Groen voorbeeld 
Dit initiatief behoort tot de groene voorbeelden. Een initiatief dat niet het kenmerk good practice krijgt omdat een analyse van het verlagen van de zorgkosten (nog) niet mogelijk is, maar wel bijdraagt aan het verduurzamen van de zorg.