Meerzorgregeling

Meerzorgregeling

De meerzorgdocumenten voor 2025 worden in oktober online gezet.
Meerzorg is een regeling om extra zorg te betalen voor cliënten met een zeer intensieve zorgvraag. Het is een aanvulling op het zorgprofiel als de zorgvraag van de cliënt groter is dan de zorg die de cliënt krijgt uit het zorgprofiel. Meerzorg heeft een doel, een duidelijke plan van aanpak en is gericht op afbouw en tijdelijkheid. 

Het kan gaan om cliënten in een instelling en om thuiswonende cliënten. Meerzorg is van toepassing voor de sectoren Verpleging en Verzorging, Gehandicaptenzorg en Geestelijke Gezondheidszorg. Een cliënt komt in aanmerking voor meerzorg als diegene 1 van de volgende zorgzwaartepakketten heeft:

  • VG-5, VG-7, VG-8
  • LG-5, LG-6, LG-7
  • ZG-3 auditief, ZG-5 visueel
  • LVG-4, LVG-5, SGLVG
  • VV-7, VV-8
  • GGZ-6B of GGZ-7B
  • 4GGZ-W, 5GGZ-W

Individuele meerzorg of groepsmeerzorg?

Individuele meerzorg
U kiest voor individuele meerzorg als er sprake is van 1 cliënt op de groep waarvoor meerzorg nodig is. Of als de doelen voor de cliënt zo specifiek zijn, dat deze niet voor andere cliënten op de groep gelden.

Groepsmeerzorg
U kiest voor groepsmeerzorg als er sprake is van minimaal twee cliënten. Het voordeel van de groepsmeerzorgregeling is dat bij het verantwoorden van de zorginzet geen toerekening naar de individuele cliënt noodzakelijk is. Hierdoor kunt u de extra middelen niet alleen inzetten voor de cliënt voor wie de meerzorg is, maar ook voor verbeteringen in de omgeving van de cliënt. Tevens hebben ook andere (niet meerzorg-)cliënten hier baat bij. Door groepsmeerzorg kunt u de beschikbare middelen flexibeler besteden en efficiënter inzetten.

Nieuwe systematiek meerzorg

De meerzorgsystematiek bestaat uit meerzorgprofielen en maatwerkbedragen, waardoor meerzorg flexibel kan worden ingezet. Binnen de meerzorgprofielen is het mogelijk om tussentijds op- en af te schalen, zonder een nieuwe aanvraag meerzorg in te dienen. In de systematiek ligt de nadruk op het optimaliseren van de omgeving van de cliënt en op het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

  • De meerzorgsystematiek bestaat uit meerzorgprofielen en maatwerkbedragen, waardoor meerzorg flexibel kan worden ingezet. Binnen de meerzorgprofielen is het mogelijk om tussentijds op- en af te schalen, zonder een nieuwe aanvraag meerzorg in te dienen. In de systematiek ligt de nadruk op het optimaliseren van de omgeving van de cliënt en op het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

    Meerzorgplan

    Een meerzorgplan moet worden ingediend in een van de onderstaande situaties:

    • Als één of meerdere nieuwe individuele cliënten een beroep doen op meerzorg en u nog geen meerzorg aan cliënten levert of
    • Als meer dan 10 individuele cliënten meerzorg nodig hebben of
    • Als één of meerdere nieuwe groepen groepsmeerzorg worden opgestart en u nog geen meerzorg aan cliënten levert moet er een meerzorgplan worden ingediend.

    Het meerzorgplan is een stap voorafgaand aan het aanvragen van de meerzorg. Het meerzorgplan is afgestemd met uw zorginkoper.

  • Om een aanvraag te doen voor meerzorg, hebben wij samen met andere zorgkantoren een uniforme aanvraagprocedure ontwikkeld. Als zorgaanbieder is het belangrijk om te begrijpen wat er van u wordt verwacht en welke stappen u kunt nemen om meerzorg aan te vragen voor uw cliënt. U kunt de volledige regeling meerzorg vinden in het voorschrift zorgtoewijzing. Lees ook het beleidsdocument 'Samenwerken aan passende meerzorg en het toetsingskader. Alle documenten staan hieronder.

  • Vraagt u meerzorg aan voor meerdere cliënten of groepen dan is onderstaande informatie voor u van belang:
    De afgelopen jaren hebben aangetoond dat de meerzorgdialogen en ontwikkeltrajecten in de meerzorgsystematiek een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. Een meerzorg ontwikkeltraject is een afgebakend traject van twee bijeenkomsten met zorgprofessionals, de cliënt en/of vertegenwoordigers. Een meerzorg ontwikkeltraject kan zowel op individueel cliëntniveau als op groepsniveau plaatsvinden. Bij een groepstraject is er sprake is van een overkoepelend vraagstuk. Wij kunnen deze gesprekken op verzoek bijwonen. Na afloop van het ontwikkeltraject ontvangen wij graag het gespreksverslag van u.

Wijzigen zorginhoud, declaraties en beëindigen meerzorg

Declareer alleen geleverde zorg en let erop dat deze bij een eventuele materiële controle te herleiden is naar de meerzorgvraag en de afgegeven beschikking. Is er extra zorginzet nodig? Of is de beschikking niet meer passend bij de zorgaanvraag en/of heeft er afbouw plaatsgevonden? Stuur dan een heraanvraag in. De toelichting voor de diverse aanvragen vindt u in het voorschrift zorgtoewijzing. Is er sprake van beëindiging? Meld dit op de gebruikelijke manier via het VECOZO-notitieverkeer.

Voorschrift zorgtoewijzing en rekenmodule

 Documenten meerzorg systematiek